آرشیو بهمن ماه 1401

آهنگ شاد خفن

ایرج میرزا و سیاست

۷ بازديد

پس از کتاب شعر شب جمعه ایرج میرزا و  از اختلافی که ایرج میرزا با بلژیکی‌ها در گمرک پیدا کرد به تهران بازگشت. در همان روزهایی که التهاب‌های منجر به انقلاب مشروطه آغاز شده‌بود. اعتراضات و تحصن‌ها شکل گرفت و گروه‌های مختلفی از مردم به آن پیوستند. او نیز به جنبش پیوست و مشروطه‌خواه شد. او که تا آن زمان خود را در قامت شاعری درباری و مدیحه‌سرا نشان داده‌بود، دوره‌ی جدیدی از حیات شاعرانه‌ی خویش را آغاز کرد.
ایرج‌میرزا در بسیاری از رخدادهای سیاسی سکوت نکرد و با شعر خود به میدان رفت. یکی از مهم‌ترین آن‌ها اعتراض به دست‌اندازی انگلیس و روس، تقسیم کردن ایران بین دو قدرت استعماری و غفلت و بی‌کفایتی مقامات مملکتی در این زمینه بود.
شاید نخست تعریف برخی از اصطلاحات بی‌فایده نباشد.مقصود من از شعر کلاسیک فارسی شعر استادانی است که بین سدهء چهارم و دهم هجری،یعنی کمابیش‌ از زمان رودکی تا جامی سروده شده و،تا آنجا که به قصیده مربوط می‌شود،در آن دو مرحلهء جداگانه می‌توان تشخیص داد.در مرحلهء نخستین قصاید عموما به نشاط و تازگی مضامین و توجه به امیال و احساسها،همچنین به بیانی استوار و نیرومند ممتازاند.در دوران بعدی قصاید به تکلّف،تصنّع،و تقلید بی‌روح از گذشتگان می‌گرایند.اما غزل‌ راه دیگری سپرده است.در دوران کلاسیک،غزل از طراوت و نشاط نخستین و گرایش‌ به سوی لذات محسوس دور می‌شود و به تأمل و سیر در احوال درونی رومی‌آورد و نیز از عرفان مایه می‌گیرد.زبان آن نیز به موازات این تحول ظریف‌تر می‌شود و بر لطافت آن‌ افزوده می‌گردد.حافظ در اوج این مسیر قرار دارد.کمال صورت و معنا در شعر او چنان‌ است که راهی برای اعتلای بیشتر پس از او باقی نمی‌ماند.در حقیقت،شعر فارسی با حافظ به مرزی می‌رسد که سوی دیگر آن شیبی است که سرانجام به انحطاط می‌پیوندند. غزلیاتی که پس از حافظ سروده شده غالبا از تازگی و روانی و طراوتی که نشانگر اشعار بهتر فارسی است تهی است و نه تنها زندانی قالب‌های خشک صوری است بلکه‌ اندیشه‌ها،استعارات،و تشبیهات آنها نیز عموما قراردادی و تقلیدی است.در این‌گونه‌ غزلیات مضمون و معنا اغلب پای‌بند قالب و صورتند و اوزان بی‌روح آنها مایه‌ای جز کلیشه‌های کهنه و فرسوده در برندارد.
 
اکنون باید به خصوصیتی از شعر فارسی بپردازم که همهء دورانهای ادبیات ایران را شامل می‌شود و جلوهء مشخص و گویای خود را در نقاشی ایرانی و،در حقیقت،در انواع‌ نگاره‌های هنری ایران یافته است و آن همانا جنبهء ذهنی و انتزاعی شعر فارسی است. شاعر ایرانی بیشتر از آن‌که دلمشغول جلوه‌های عینی واقعیت باشد،دلبستهء برداشت‌ ذهنی و خیالی خود از آنست و نگاه او به اشیاء و واقعیات عینی نه به صورت فردی‌ آنها،بلکه به صورت نوعی آنها است.شبیه‌سازی و تصویر فردی‌ همانقدر از شعر شاعر ایرانی دور است که از پردهء مینیاتورساز ایرانی.در انبوه غزلیات و قصاید شعرای ایرانی کمابیش محال است که بتوان معشوق یک شاعر را از محبوب شاعر دیگر بازشناخت یا تازه جوانی را که ساقی رودکی بوده است و برای او موسیقی می‌ نواخته از نوجوانی که الهام‌بخش فرخی و مسعود سعد بوده،تشخیص داد.همینگونه، از پادشاهان یا فرمانروایان یا بزرگانی که ممدوح مدیحه‌سرایان یا موضوع مرثیه‌های پر آب‌ و تاب شاعران دربار و زمان خود بوده‌اند نمی‌توان از این راه چهره‌های مشخص و جداگانه‌ای به دست آورد.«واعظ ریایی»و«مفتی»و«پیر باده‌فروش»و«محتسب» و«رند الابالی»،که از شخصیت‌های اصلی حافظ و شاعران همانند اویند،بیش از آنکه‌ موجودات واقعی زنده و مشخصی باشند صورت‌های نوعی و انتزاعی‌اند.
 
 
مجموعه‌ی اشعار ایرج میرزا
از ایرج میرزا حدود ۱۴۰۰۰ بیت به‌جامانده‌است. اشعاری که در قالب‌های متنوعی همچون مثنوی، قصیده، قطعه و رباعی سروده شده‌است. او ابتدا به شیوه‌ی پیشینیان شعر می‌گفت. از جمله همان قصایدی که در محافل قجری ساخته‌شد. اشعاری که رنگ و بوی سبک خراسانی داشت. دوره‌ی بعدی شعر ایرج میرزا را دوره‌ی ابتکار و نوآوری او دانسته‌اند؛ تا بدان حد که برخی او را نخستین علمدار تجدد شعر فارسی خوانده‌اند. زبان صریحش در انتقاد از مفاسد و ناهنجاری‌های سیاسی و اجتماعی که گاهی به پرده‌دری نیز کشیده‌شد، از ویژگی‌های مهم شعر او در این دوره است.
عشق به میهن و مادر، دانش‌اندوزی و تربیت کودکان و نوجوانان و مضامینی از این دست، دست‌مایه‌ی آفریده‌های ادبی ایرج شد. آشنایی او با تمدن غرب که از سفرهای او به اروپا ناشی شد و نیز تحولات بزرگ اجتماعی و فرهنگی ایران در عصر انقلاب مشروطه آن‌گونه که پیش‌ازاین ذکرش رفت، شالوده‌ی فکر و شعر ایرج میرزا را در دوره‌ی دوم شعرش برساخت. نخستین بار فرزندش خسرو ایرج اشعار او را گرد آورد و منتشر نمود. سروده‌هایی روان و بی‌تکلف و زیبا که بعضا به طنزی دل‌پذیر آراسته شده‌است.

با قوم کردنشین بیشتر آشنا شوید...

۷ بازديد

از آنجا که موسیقی کردی شاد و یا غمگین ترین آھنگ ھای کردی کرمانشاھی لاتی  ریشه در قرون و اعصار داشته و قدمتی به درازای تاریخ کهن کشورمان را داراست ، حتی کارشناسان موسیقی جهان پا را نیز از این هم فراتر نهاده و اذعان داشته اند محلی را که امروز سرزمین کردها ( کردستان ) شناخته می‌شود قدیمی‌ترین مهد موسیقی جهان به شمار می‌رود ، لذا لازم می‌دانم قبل از پرداختن به تاریخچه موسیقی کردی ، ابتداء مروری کوتاه داشته باشیم به سابقه تاریخی موسیقی سنتی ایرانی ، زیرا همانطوریکه از نظر خوانندگان محترم هم خواهد گذشت در دوران هخامنشیان سرودها و ترانه‌هائی به نام ( هوره ) در جنگ‌ها و جشن‌ها در ایران اجرا می‌شده است ، که خود نشان از وجود غنا و ریشه عمیق موسیقی کردی در تاریخ کهن کشورمان دارد … با امید که این دست آورد نیزمقبول نظر دوستان و همشهریان عزیز قرار گیرد …. "در ویژه‌نامه موسیقیایی " فاسکه که " که در فرانسه منتشر می‌شود، آمده است که ایران قدیم و سرزمین "میسوپوتامیا" یعنی جایگاهی که کردها اکنون در آن سکونت دارند، قدیمی‌ترین مهد موسیقی جهان بوده است.
به نوشته این نشریه، تمام ملودی‌های ایرانی در اینجا منظور ایرانی بودن ملودی‌ها است، یعنی جایی که فرهنگ آریایی در آنجا حضور داشته است- نه مرز جغرافیایی و سیاسی ایران کنونی در جهان بی‌همتا و بی‌نظیر است.

قوم کرد به عنوان یکی از قدیمی‌ترین اقوام آریایی به علت بهره بردن از فرهنگ غنی ایرانی دارای اصیل‌ترین موسیقی و ملودی‌های جاودان و بزرگ است.
برای دست‌یابی به غنای موسیقی کردی باید از زرتشت و آیین اهل حق شروع کرد، زیرا اگر کرد خود را وارث تمدن ماد می‌داند، زرتشت نوه به حق مادهاست و پیروان اهل حق نیز، به حق کرد هستند و در کردستان زندگی می‌کنند و به زبان کردی سورانی سخن می‌گویند. بر اساس کتاب‌های قدیمی اهل حق، هنر موسیقی از زمان‌های قدیم مورد توجه مردم این آیین بوده است.
در نامه سرانجام (سرود یارسان) یکی از قدیمی‌ترین کتاب‌های اهل حق آمده است: "زمانی که خداوند قصد داشت روح را در کالبد آدم بدماند، روح در کالبد آدم قرار نگرفت تا اینکه بعد از ۴۰ روز خداوند به بنیامین، دستور داد که روح را در کالبد آدم بدماند و بنیامین آوازی برای روح خواند و روح در کالبد آدم جای گرفت".
موسیقی کردی در میان مردم کردستان دارای یک پیوند ناگسستنی با زندگی روزمره مردم است، بسیاری از صاحب نظران کرد معتقدند: موسیقی کردی یکی از اصیل‌ترین موسیقی‌های ایرانی است که با گذشت قرن‌ها ویژگی‌های خود را در فولکلور عامه کرد زبان‌های ایرانی حفظ کرده است

دوسبک معروف راک

۸ بازديد


هارد راک
هارد راک یکی از سبک های بھترین آھنگ ھای پرمخاطب و جدید است که  زیرژانر از سبک راک به صدای بلند و تهاجمی آن معروف است. گیتار الکتریک اغلب مورداستفاده قرار می‌گیرد. گیتار الکتریکی دارای اعوجاج، هم به‌عنوان یک ساز ریتم با استفاده از ریف‌های تکراری با درجه‌های مختلف پیچیدگی، در موسیقی راک هم به‌‌عنوان یک ساز سولو در استفاده می‌شود. این سبک در آموزشگاه موسیقی غرب تهران و آموزشگاه موسیقی صادقیه تدریس می‌شود.
درام‌نواز به‌طور مشخص بر ریتم‌های پرشور، باس قوی درام و ضربه روی لبه‌ی طبل کوچک تمرکز دارد و گاهی اوقات از سنج برای تاکید استفاده می‌کند. گیتار باس همراه با درامز کار می‌کند، گاهی اوقات ریف می‌نوازد، اما معمولاً پشتوانه‌ای برای ریتم و گیتارهای لید فراهم می‌کند. خوانندگان اغلب غرغر می‌کنند، خشن هستند، یا جیغ و فریاد می‌زنند، گاهی اوقات به میزان زیاد و حتی در هنگام همخوانی با تماشاچیان، این کار را انجام می‌دهند.
گرانج
گروه‌های موسیقی در ایالت واشنگتن (به‌ویژه در منطقه سیاتل) که در اواسط دهه 1980 از پاپ و راک تبلیغاتی  و لوس ناراضی بودند، سبک جدیدی از راک را شکل دادند که به‌شدت با موسیقی جریان اصلی آن زمان در تضاد بود.

ژانر در حال توسعه به‌عنوان «گرانج» شناخته شد. گرانج، اصطلاحی توصیف‌کننده برای صدای کثیف موسیقی و ظاهر نامرتب اکثر موسیقی‌دانان این سبک است که فعالانه علیه تصاویر بیش از حد آراسته هنرمندان دیگر اعتراض می‌کردند. گرانج عناصر هاردکور پانک و هوی متال را در یک صدای واحد ترکیب کرد و از اعوجاج گیتار، فاز و بازخورد استفاده زیادی کرد. متن ترانه‌ها معمولاً بی‌تفاوت و مملو از خشم بودند و اغلب به مضامینی مانند بیگانگی اجتماعی و به انزوا مربوط می‌شدند، هرچند که به‌خاطر طنز تاریک و تقلیدهای راک تبلیغاتی نیز معروف بود.
همان‌طور که می‌توانید حدس بزنید، تعریف سبک راک به‌عنوان یک سبک تک‌بعدی کمی کلی به‌نظر می‌رسد. موسیقی راک تفاوت‌های بسیار زیادی بین زیرشاخه‌های این سبک وجود دارم هرچند ممکن است در نگاه اول زیرشاخه‌های سبک شبیه به هم به نظر برسند.

معنی تصنیف در موسیقی

۵ بازديد

معنای لغوی:
 
گونه گونه ساختن، تمیز دادن، صنف صنف کردن، کتابی را از خود نوشتن، نوع نوع کردن مطالب و جمع آوری آنها، موشح، سرود، ترکیب و ترتیب به نواهای موسیقی های معانی مختلفی است که در منابع مختلف برای واژه تصنیف بیان شده است. در فرهنگ معین علاوه بر دسته دسته کردن و نوشتن رساله، تصنیف را نوعی شعر دانسته که با آهنگ می شود که بیشتر به معنای متاخر آن اشاره دارد.
 
معانی تصنیف در رسالات کهن:
 
کلمه تصنیف از قرن هشتم وارد اصطلاح شناسی موسیقی ایرانی می‌شود (کتین ۱۹۸۳:۲۰) و یعنی ساختن نغمه و آهنگ که  می‌توان آن را معادل واژه آهنگسازی امروز دانست که در خفن ترین آهنگ های کردی کرمانشاهی هم کاربرد دارد. در رساله های قدیمی زیر مجموعه هایی برای تصنیف بیان کرده اند که مطالعه آن ها به معنای آنان بیشتر پی خواهیم برد.
تعریف متأخر تصنیف:
 
برخی از پژوهشگران با رویکرد تاریخی تصنیف را تعریف می‌کند (بهار، خوش ضمیر، ملاح، مشحون و…) این گروه تصمیم را به گونه‌ای پیشا اسلامی مانند فهلویات و چامه و چکامه نسبت می دهند در حالی که ما هیچگونه سند صوتی از این آثار نداریم و بیان ارتباط بین این گونه ها و تصنیف امروز ممکن نیست.
برخی دیگر تصنیف را بیشتر از  بعد وزن شعر و  هجایی دانستن آن تعریف کردند (آریانپور، فرهت، خوش ضمیر) این نگاه نیز متاثر از دیدگاه هجایی دانستن تمام اشعار غیر و  عروضی است در حالی که خیلی از این تصنیف نوعی شعر گذاری در ملودی است.
اما تعاریف می مانند آقای کیانی فاطمی پدیدار شناسانه است و بدون هیچ تلاشی تصنیف امروز را تعریف می کند. آهنگی که موزون، آهنگسازی شده، با کلام در حوزه موسیقی کلاسیک ایرانی باشد تصنیف نام دارد گفتنی است با گشایش مرکز حفظ و اشاعه موسیقی در دوره پهلوی با قضاوت ارزشی این واژه توسط هنرمندان این مرکز جانشین واژه ترانه شد.

۲. معنی ترانه در موسیقی:  
 
معنای لغوی:
 
جوان خوش صورت و صاحب جمال
 
معادل دوبیتی و رباعی
 
صوت، نقش، بخشی از نوبت مرتب، سرود، نغمه و نوا، خوانندگی
 
غیر از معنای اول که موسیقایی نیست و بسیار کم  بسامد است،دو معنای دیگر به سیر تغییرات معنای این واژه که از یک گونه ادبی به سمت یک اصطلاح موسیقی در حرکت است را نشان می دهد، ترانه یا ترانک در دوره پیش از اسلام به گونه ای شعر هجایی مربوط بوده و بعد از اسلام ترانه رباعی که با آهنگی خاص خوانده شود اطلاق می شده است که ترانه با این ویژگی بخشی از نوبت مرتب بیان شده است و به عبارتی علاوه بر گونه شعری موسیقایی  بودن آن نیز جوهر این قالب محسوب می‌شود.

درباره ی سازها و موسیقی بی کلام

۵ بازديد

امروزه دانلود آهنگ بی کلام  و آهنگ های جدید و پرطرفدار یکی از مواردی است که در بین قشرهای مختلف جامعه طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده. شاید برایتان سوال پیش بیاید که موسیقی بی کلام به چه دردمان می خورد و از آن چه استفاده هایی می شود.
در این مطلب می خواهیم بگوییم که مزایای آهنگ بی کلام چیست؟
 
بی شک یکی از مهم ترین آرزو ها و آمال ایرانی ها خوانندگی است ، که اکثرا این استعداد فوق العاده بیشتر در زمان کودکی مورد توجه خانواده و اطرافیان قرار می گیرد و همچنین شکوفا می شود. معمولاً این افراد برای ابراز استعداد، در اکثر مجالس خانوادگی، به ‌نوعی استعداد خوانندگی خود را بروز می‌دهند. ولی برای ارائه بیشتر استعداد نیاز به ابزارهایی است که در ادامه به آن‌ها پرداخته خواهد شد.
 
یکی از راه‌هایی که به شما کمک می‌کند، در کنار استعداد ذاتی خوانندگی را بهتر و درست‌تر انجام دهید، تمرین با آهنگ بی‌کلام خواننده‌های مطرح ایرانی یا خارجی در سبک‌های مختلف موسیقی است. شما با دسترسی به آهنگ بی‌کلام خواننده‌های محبوبتان می‌توانید لحظات لذت بخشی را برای خود و اطرافیانتان خلق کنید و همچنین اگر بخواهید خوانندگی را به صورت حرفه‌ای‌تر دنبال کنید، قطعاً داشتنِ آهنگ بی‌کلام مسیر شما را برای رسیدن به قله‌های موفقیت هموارتر خواهد کرد.
 
جالب است بدانید، از این موضوع استفاده‌های گسترده‌ای می‌شود. شاید اولین بار است که از این زاویه به خوانندگی نگاه کرده‌اید، در ادامه با مثالی به زوایای مختلف این موضوع پرداخته خواهد شد :
 

مثلاً شما علاوه بر موارد بالا می‌توانید به صورت حرفه‌ای‌تر، صدایتان را به صورت استودیویی روی آهنگ بی‌کلام مورد پسندتان ضبط کنید یا از آن در اجراهای زنده استفاده کنید. در ادامه به برخی دیگر از مزایای استفاده از دانلود آهنگ بی‌کلام پرداخته خواهد شد :